Обвинувачений у замовчуванні вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк Ігор Павловський 15 жовтня вкотре не з’явився на судове засідання через лікування на стаціонарі, хоча востаннє він з’являвся в лікарні ще місяць тому.

Про це Слідству.Інфо повідомив одеський активіст Віталій Устименко. 

За словами Устименка, він та ще декілька активістів намагалися дізнатися, чи справді Павловський перебуває в лікарні після того, як він знову не з’явився на суд. Однак там їм повідомили, що востаннє він відвідував заклад ще місяць тому.

«Ми з кількома «автомайданівцями» перевірили повністю весь комплекс, однак Павловського там не було. Він не перебуває там з 13 вересня. Більше того, інформації, що він справді був на стаціонарному лікуванні, а не просто приходив на якісь процедури, немає», — сказав він.

Також активісти викликали поліцію, щоб зафіксувати, що Павловського немає в медичному закладі.

«Ми викликали поліцію, щоб мати можливість потім офіційно використати в судовому процесі факт його відсутності. Поліцейські на камери це зафіксували, після чого ми написали заяву», — сказав Устименко.

Представниця родини Гандзюк Євгенія Закревська повідомила Слідству.Інфо, що відсутність Павловського в лікарні може стати причиною для зміни йому запобіжного заходу.

«Це невиконання процесуальних обов’язків обвинуваченого, і є підставою для зміни запобіжного заходу, щоб забезпечити присутність Павловського в суді. Зараз інформацію про те, що його немає в лікарні, працівники Генпрокуратури також мають зафіксувати процесуально», — пояснила вона.

Приморський райсуд Одеси 15 жовтня повинен був провести підготовче судове засідання щодо обвинувачень Павловському. Це була вже четверта спроба розпочати судовий розгляд, однак засідання вкотре перенесли. Причиною назвали лікування Павловського на стаціонарі в Центрі реконструктивної та відновної медицини Одеського національного медичного університету. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Справа Гандзюк: як готували напад

Павловського раніше підозрювали в організації нападу на Гандзюк, однак кілька місяців тому Генпрокуратура пом’якшила йому статтю й наразі він обвинувачується лише в замовчуванні злочину. Тобто офіційне слідство вважає, що Павловський не брав участі в організації злочину, а тільки знав про нього й мовчав. Найсуворіше покарання, яке може отримати Павловський — три роки ув’язнення.

Павловський перебував під вартою з листопада 2018 року, однак зі зміною підозри у квітні цього року йому змінили й запобіжний захід на нічний домашній арешт з носінням електронного браслета. Термін запобіжного заходу сплив 26 червня і, як повідомляли в ГПУ, його не продовжували через стан здоров’я підозрюваного. Хоча наприкінці липня Павловський відвідав футбольний матч в Одесі.

Попри «пом’якшення» підозри Павловському, редакція Слідства.Інфо володіє інформацією, яка вказує, що його дії в цій історії були спрямовані не на приховування злочину, а на безпосередню співучасть у ньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Роль Павловського в нападі на Гандзюк: замовчував чи організовував?

Крім того, під час роботи над фільмом «Гандзюк: системне вбивство», Слідство.Інфо з’ясувало, що Павловський активно зідзвонювався з херсонськими правоохоронцями в день замаху на активістку, а також в інші важливі для слідства дати.

На Катерину Гандзюк напали торік 31 липня на виході з власного будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою. Вона отримала 40% опіків тіла, декілька місяців провела на лікарняному ліжку й перенесла низку важких операцій. Однак 4 листопада Катерина Гандзюк померла.