Вища рада правосуддя дозволила судді Окружного адмінсуду Києва Євгенію Аблову, який ухвалював рішення проти учасників Революції Гідності та фігурував у так званих “плівках Вовка”, надалі працювати суддею.

Про це “Слідству.Інфо” повідомила експертка Центру протидії корупції Галина Чижик.

Судді ОАСКу Аблову оголосили сувору догану та позбавили доплат на три місяці.

У квітні 2019-го року палата Вищої ради правосуддя звернулася з поданням про звільнення Євгенія Аблова. Напередодні на нього подали скаргу активісти “Автомайдану”. Протягом пів року суддя був відсторонений.

Суддя Євгеній Аблов відомий, зокрема, через свої скандальні судові рішенні. Так, у грудні 2013-го року Аблов зобов’язав спецпризначенців розігнати активістів Майдану, у 2017-му — визнав законною схему закупівлі так званих “рюкзаків Авакова”, чим допоміг сину міністра внутрішніх справ уникнути покарання. А у 2018-му поновив на посаді ректорку медичного університету імені Богомольця Катерину Амосову.

Нагадаємо, що декілька місяців тому Національне антикорупційне бюро (НАБУ) спільно з Управлінням спеціальних розслідувань Генпрокуратури провели обшуки в приміщенні Окружного адмінсуду Києва. Правоохоронці розслідують дії ексголови адмінсуду Павла Вовка та його колег — суддів ОАСКу Євгена Аблова й Ігоря Погрібніченка, а також судді Суворовського райсуду Одеси Івана Шепітка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ День народження аблова: політики, скандальні судді та головний військовий прокурор

За даними слідства, Вовк нібито через небажання проходити оцінювання у Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) створював перешкоди в діяльності окремих її членів. Наразі усім фігурантам за фактами втручання в діяльність ВККС й ухвалення неправосудних рішень оголосили підозри.

Пізніше НАБУ опублікувало записи розмов судді Вовка на своєму YouTube-каналі. Серед іншого із записів стало відомо, що суддя домовлявся про покупку коштовного антикваріату й старовинних монет. Згодом Вища рада правосуддя відмовилася відсторонити фігурантів плівок Павла Вовка, Ігоря Погрібніченка та Івана Шепітка.

У листопаді Шевченківський райсуд Києва відмовився продовжити строки досудового розслідування у провадженні щодо “плівок Вовка”. Відтак Генпрокуратура вирішила передати справу до суду.

Під час пресмарафону 11 жовтня президент України Володимир Зеленський у коментарі “Слідству.Інфо” заявив, що йому потрібен час, аби “розібратися” з Окружним адмінсудом Києва (ОАСК).