Фірма, яка фігурує в кримінальному провадженні Національного антикорупційного бюро (НАБУ), перемогла у двох тендерах Державного бюро розслідувань (ДБР) на поставку техніки.

Про це “Слідству.Інфо” стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

Ідеться про 19 комплектів обладнання для відеоконференцій, за які ДБР планує заплатити фірмі “Віртуальні технології і системи” 27,75 мільйона гривень бюджетних грошей. Аукціон відбувся 11 грудня.

За день до цього компанія “Віртуальні технології і системи” виграла тендер на понад сім з половиною мільйонів гривень на поставку програмного забезпечення для запобігання витоку інформації у ДБР. Інформацію про укладені договори за обома закупівлями наразі в публічний доступ не виклали.

Утім, як дізналося “Слідство.Інфо”, компанія, якій Держбюро планує віддати 35 мільйонів гривень, фігурує в кримінальному провадженні НАБУ щодо привласнення чи розтрати бюджетних грошей. 

За даними правоохоронців, регіональна філія “Південно-Західної залізниці” наприкінці 2018-го року закупила у фірми “Віртуальні технології і системи” спеціальну інформаційну систему за майже 21 з половиною мільйон гривень. Філія “Укрзалізниці” не проводила аукціону, що, на думку НАБУ, було незаконно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальна правка до закону про ДБР: Що чекає на справи Майдану

У березні 2019-го року детективи НАБУ проводили обшуки в київському офісі “Віртуальних технологій і систем”, під час яких вилучили два мобільні телефони. В суді правоохоронці зауважили, що змогли встановили сліди злочину завдяки цим телефонам.

Загалом з 2015-го року фірма “Віртуальні технології і системи” в результаті публічних закупівель уклала договорів на 72 з половиною мільйона гривень.

За даними видання “Наші гроші”, співзасновник фірми Григорій Безкровний був радником з економічної безпеки гендиректора “Укрзалізниці” у 2005 році.

З ухвалами суду, в яких йдеться про фірму “Віртуальні технології і системи”, “Слідство.Інфо” ознайомилося в аналітичній системі YouControl. Оскільки в реєстрі судових рішень вони відсутні.

Засновник YouControl Сергій Мільман повідомив “Слідству.Інфо”, що неодноразово помічав, що з реєстру судових рішень зникають документи. Утім, у системі YouControl вони зберігаються навіть у разі, якщо їх видаляють з офіційного ресурсу. “Ми не видаляємо документи, якщо ми їх скачали”, — зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Нацполіція віддасть 16 мільйонів гривень фігуранту свого розслідування

Нагадаємо, нещодавно “Слідство.Інфо” повідомляло про те, що Державне бюро розслідувань заплатить понад 77 млн грн фірмі, яка раніше завищувала ціни на ремонті лікарні. Ця компанія, за версією слідства, завищила ціни на окремі будівельні матеріали. Зокрема, удвічі — на мансардні вікна, що могло збільшити їхню вартість на понад три мільйони гривень.