Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило два кримінальні провадження за фактами, оприлюдненими у фільмі-розслідуванні Слідства.Інфо «Тюрма можливостей».

Про це Слідству. Інфо повідомили в самому Держбюро.

Правоохоронці розпочали розслідувати порушення закону працівниками Київського й Одеського слідчого ізоляторів, про які йшлося в журналістському матеріалі. ДБР відкрило провадження за фактами зловживання владою та службовим становищем, а також за хабарництво.

Як повідомляло Слідство.Інфо, арештантам двох слідчих ізоляторів дозволяють вільно пересуватися на свободі без кайданків і належної охорони, а також — проводити незаконні зустрічі. Ідеться про так званих «смотрящих» в Одеському та Київському СІЗО.

Зокрема, наша редакція отримала запис із камер спостереження однієї з одеських клінік, на якому видно, що чоловік, схожий на в’язня одеської тюрми Теймураза Пейкрішвілі вільно пересувається в стоматології та поза її межами. Цей чоловік є обвинуваченим в особливо тяжкому злочині й уже п’ять років сидить в одеському слідчому ізоляторі. 

На записі також видно, що конвоїр, який доставив на лікування арештанта, дозволяє йому зустрічатися з близькими та іншими невідомими людьми. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Тюрма можливостей: які привілеї доступні в’язнім в українських СІЗО

Серед в’язнів Київського СІЗО, які вільно пересуваються на свободі, журналісти ідентифікували людину на ім’я Альберт Хуснуллін. За ним закріпився статус неформального лідера серед арештантів столичної тюрми. Колишній очільник пенітенціарної служби України називав його «смотрящим» слідчого ізолятора. 

Арештанти, яким дозволяли заборонені законом речі, обвинувачуються в скоєнні особливо тяжкого злочину. Ідеться, зокрема, про Альберта Хуснулліна, якого самі ж тюремники називають так званим «смотрящім» за слідчим ізолятором. Слідство.Інфо

Знімальна група Слідства.Інфо зафіксувала біля одного з приміщень суду, як цей чоловік та інші арештанти залишали заґратоване приміщення й ходили вулицею без кайданків і супроводу конвою. Також їм дозволяли зустрічатися з людьми, які мають кримінальне минуле й приймати незаконні пакунки. Ці в’язні — фігуранти одного кримінального провадження й обвинувачуються в розбійному нападі. 

Крім того, журналісти виявили, що арештанти найбільшого в Україні Київського слідчого ізолятора мають доступ до заборонених режимом речей. Їм дозволяють розпивати алкоголь і надають можливість вільно ходити по коридорах і камерах тюремної установи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Законсервований бунт: чому спалахнула Одеська колонія

Зазначимо, що режим СІЗО значно суворіший від більшості колоній, в яких в’язні вже відбувають покарання за скоєні злочини. Там арештанти 23 години на добу сидять під замком у камерах. І лише годину на день їм дозволяють прогулянку в закритому дворику. Такі умови існують для того, щоб вони не могли спілкуватися зі спільниками чи залякувати жертв і свідків злочину.

Якщо ви хочете, щоб ми продовжили розслідувати корупцію та катування в місцях позбавлення волі, підтримайте проєкт «Правосилля: розслідування з-за ґрат»