Колишній заступник гендиректора державного оборонного підприємства “Укрспецекспорт” Павло Старинець організував схему виведення двох мільйонів гривень державних коштів через підконтрольний йому ресторан, вважають співробітники Державного бюро розслідувань. Як встановило слідство, послуг харчування насправді не було.

Про це повідомило видання “Наші гроші” із посиланням на матеріали, які були оприлюднені в судовій ухвалі.

“Укрспецекспорт” входить до державного концерну “Укроборонпром” і опікується експортом та імпортом зброї. У 2016-2019 роках держкомпанія, за версією ДБР, організувала більше 200 обідів та вечер у київському ресторані Fisher для своїх працівників та іноземних делегатів. За один такий захід “Укрспецекспорт” перераховував закладу від 4 до 10 тисяч гривень. Загалом —  майже два мільйони гривень. Та, як виявилося, насправді цих ділових зустрічей у закладі не було.

Офіційне слідство стверджує, що ексзаступник гендиректора “Укрспецекспорту” Павло Старинець був фактичним власником ресторану Fisher і давав вказівки своїм підлеглим з держпідприємства оформлювати фіктивні операції. Натомість його родич, який був номінальним керівником ресторану, виписував несправжні рахунки, ідеться в судових документах. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три “Маяки” на березі Дніпра: Як експомічник нардепа Фурсіна зацікавився вітрильним спортом і приватизував майно заводу

За версією ДБР, після того, як кошти переводили в готівку, їх через водія отримував Старинець. Потім розподіляв між собою, колишнім гендиректором та головним бухгалтером “Укрспецекспорту”.  

У травні 2019-го року журналісти Bihus.info зафіксували, як особистий водій Павла Старинця впродовж робочого тижня приїздив під ресторан Fisher, передавав документи, а також отримував передачі в автомобілі.

Старинця призначили на посаду заступника очільника “Укрспецекспорту” у червні 2018-го року. До того він працював помічником заступника голови держпідприємства. 10 жовтня 2019-го року Старинець опублікував декларацію перед звільненням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівникам заводу “Маяк” умисно не виплачували зарплату

Також на сайті “Укроборонпрому” повідомили, що 23-го жовтня звільнили керівника “Укрспецекспорту” Сергія Проскуркіна, який працював на цій посаді з початку 2018-го року. До цього підприємство кілька років очолював Павло Букін, якому нещодавно повідомили про підозру.